MA Urban Design Studio | Group 2: Tactical Design Precedents
21775
post-template-default,single,single-post,postid-21775,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Group 2: Tactical Design Precedents

Group 2: Tactical Design Precedents

Case Study 1: Central Parade, New Addington, Croydon

overview

Agents: Assemble, Mayor’s Regeneration Fund, the Mayor of London, Local residents, business and community groups (New Addington Pathfinder)

Intended Audience: New Addington community

This project was the first phase of regeneration project of Central Parade which is the heart of the New Addington. It aims to improve town square that is livelier and safer for the community to use. Assemble together with local community conducted a project aiming to explore possible approaches to support future provision of commercial and leisure places, to improve Addington Community Association building, and to redesign parking provisions.

The construction of 1:1 models of their proposals included a temporary stage for events, temporary and informal pedestrianized road, the reorganising of the local market and new infrastructure for children and young people such as playable seats. It was tested by having a-week festival with local existing activities. In the process Assemble received some request from the users which were lighting columns, a community event toolkit, additional seating, planting and shop front signage that would further consolidate the new public space. This study will be the steppingstone for the next design schemes and feasibility studies to complete the whole regeneration project of New Addington.

Photograph Copyright by Lewis Jones. lewisfrederickjones@gmail.com

Photograph Copyright by Lewis Jones. lewisfrederickjones@gmail.com

Photograph Copyright by Lewis Jones. lewisfrederickjones@gmail.com

Photograph Copyright by Lewis Jones. lewisfrederickjones@gmail.com

References:

http://assemblestudio.co.uk/?page_id=7

https://www.london.gov.uk/what-we-do/regeneration/regeneration-project-new-addington

________________________________________________________________________________________________

Case Study 2: Mierigi, Miera Street, Riga (2014)

Agents: Fine Young Urbanist

Intended Audience: Pedestrians, cyclists, local residents, shop owners.

mierigi

Fine Young Urbanists have been actively advocating a more humane approach to street and public space design in Riga. Currently, 90% of the cars driving along Miera iela in Riga go on the tram rails, leaving the lanes empty, while pedestrians and cyclists have to share the narrow pavements.

To demonstrate that street space can provide for both effective mobility and social life, they built a 14 meter–long section of Miera street on a scale of 1:1. Then, blue paint was used to cover the street as a way to make the project more visually attractive to people and local authorities. The mock–up remained in place for five days, and the authors used this time to discuss street design with passers–by, local residents, and businessmen, discovering a highly effective method of involving the public in the urban design process. The Mierigi intervention was part of the larger cycling infrastructure strategy for Riga,  demonstrating that these small interventions can be the catalyst to develop long-term projects towards more accessible, cyclist and pedestrian-friendly streets.

tumblr_inline_nja1gocimd1qi8rhl tumblr_inline_nja1lbqxny1qi8rhl

tumblr_inline_nja1ma7rhv1qi8rhl

References: http://betterblock.org/blog/2015/12/30/bringing-the-architect-to-the-people-a-talk-with-fine-young-urbanists/

Tags:

Yosua Sianipar